Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

O ΕΡΩΤΑΣ (η συνέχεια)

Αναρωτιέμαι αγαπημένοι, τι είναι ο έρως ο μονόπλευρος; Είναι το ήμισυ του -θεωρητικά- κανονικού ή μήπως κάτι παραπάνω;
Μπορεί να είναι λειψός γιατί δεν έχει ανταπόκριση.Επομένως τα συναισθήματα είναι μονόπλευρα και αυτό εύκολα μας κάνει να το θεωρούμε υποδεέστερο του αμοιβαίου.Ακόμη, εκλείπει το πάθος και το σεξ. Οπότε ίσως πράγματι να μην έχει την ίδια βαρύτητα με τον αμοιβαίο έρωτα. -πιστεύουν αν μη τι άλλο πολλοί-

"Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο" έγραψε ο Ρίτσος στη σονάτα του σεληνόφωτος.

Ο έρωτας είναι δρόμος μοναχικός.Στον έρωτα βλέπεις αυτο που θέλεις να δεις."Ο έρωτας είναι τυφλός δεν λένε;" Μήπως λοιπόν ο μονόπλευρος έρωτας είναι και κάτι λίγο παραπάνω απο τον αμοιβαίο; Και αυτό γιατί και στις δυο περιπτώσεις είμαστε μόνοι μας. Απλά στη μια το ξέρουμε ενώ στην άλλη εθελοτυφλούμε.

Μπερδεύουμε το πάθος με τον έρωτα και αυτό μας κάνει τυφλούς.

Ο Πλάτωνας κάνει λόγο για τον έρωτα ως ιδέα και το σχετίζει μάλλον με τη λατρεία αφού, λέει, έχει θεϊκές ρίζες. Ο έρωτας για τον Πλάτωνα δεν έχει σχέση με την ηδονή γιατί αυτή είναι φθαρτή.
Όμως όταν τελικά το πάθος συνδέεται τόσο στενά με τον έρωτα που σχεδόν γίνονται ένα έννοιες ταυτόσημες κατανοούμε γιατί ο μονόπλευρος έρωτας θεωρήται μισός έρωτας.

Ίσως τελικά ο Πλάτωνας να έχει δίκιο στο ότι ο έρωτας είναι η τάση μας να τον κατακτήσουμε και όχι η ίδια η κατάκτηση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου