Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

Θέμα: Το αυγό του φιδιού


Η Βικτώρια δυνάμωσε λίγο την ένταση στο ραδιόφωνο της και ξεκίνησε να γράψει το θέμα της έκθεσης που είχε ως εργασία. Η καθηγήτρια της είχε ένα κόλλημα με τις εκθέσεις ιδεών και έτσι ζήτησε από τους μαθητές της να περιγράψουν για το πώς βλέπουν τη σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση.Σίγουρα διέφερε πολύ από όλους τους άλλους δασκάλους. Η Βικτώρια λοιπόν ξεκίνησε να γράφει. Δεν θα την ένοιαζε ούτε το λεξιλόγιο της ούτε η έκταση. Στο τέλος δε, θα έφτιαχνε και ένα μικρό σχεδιακί.


Διανύουμε μια εξαιρετικά επικύνδυνη περίοδο που δείχνει να εντείνεται ολοένα και περισσότερο.
Η υποστήριξη ρατσιστικών και νέο-φασιστικών ομάδων σε μια χώρα που όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και τώρα, ο ντόπιος πληθυσμός μεταναστεύει είναι κάτι περισσότερο από ηλίθιο. Οι κοινωνίες είναι πολυπολιτισμικές εδώ και πολλά πολλά χρόνια και σίγουρα για το ζήτημα της εγκληματικότητας θα πρέπει να αναρωτηθούμε πρώτα τι κάνουμε εμείς ως κράτος πρώτα λάθος και όχι να χρησιμοποιούμε τους μετανάστες ως αποδιοπομπαίους τράγους για ότι πρόβλημα προκύπτει στην κοινωνία.
 Κατανοώ αλλά δεν συμμερίζομαι το γεγονός ότι πολλοί είναι αγανακτισμένοι με την ύπαρξη των μεταναστών. Δεν καταλαβαίνω όμως με τίποτα όσο και να προσπαθώ για πιο λόγο οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να υποφέρουν που βρίσκονται εδώ. Σε τέτοιους καιρούς οι άνθρωποι οφείλουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους και όχι να προσπαθούν να βγάλουν ο ένας τα μάτια του άλλου.
 Ο ρατσισμός είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο γιατί φωλιάζει σαν μικρόβιο στο μυαλό των ανθρώπων. Το συναντάς παντού γύρω σου. Η μόνη σκέψη είναι πότε θα έρθει πάνω μου. Έτσι ακριβώς είναι ο ρατσισμός. Σε κάνει τυφλό και κουφό, διαστρεβλώνει τις σκέψεις και όταν δεν σου αρέσει κάτι ή ακόμα καλύτερα όταν κάτι σε τρομάζει ακόμα κι αν δεν έχει την παραμικρή επίπτωση πάνω σου ορμάς να το εξοντώσεις με βία. Αυτός είναι ο ρατσισμός. Ο φασισμός αποτελεί το πιο πρόσφορο έδαφος για να βοηθήσει την εξάπλωση των ρατσιστικών επιθέσεων. Φιμώνει τις ελεύθερες σκέψεις και γητεύει τα μυαλά των παιδιών στα σχολεία. Διαστρεβλώνει το νου των εκτελεστικών οργάνων της εξουσίας.
 Πώς είναι δυνατόν να μη βλέπουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει πίσω από το κάθε: "Μια χούντα μας χρειάζεται", "Θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή για να δείξω σ'αυτούς τους μαλάκες", "Δεν θα ψηφίσω για να τους δώσω ένα μάθημα","Δεν γουστάρω να περπατάω στο δρόμο και να βλέπω μετανάστες", "Δεν γουστάρω να βλέπω πουστάρες στο δρόμο" και τόσα τόσα άλλα. Πώς είναι δυνατόν να μη βλέπουν τον κίνδυνο που πλησιάζει μετά από κάθε σφαλιάρα και κάθε κλωτσιά σε άστεγους μετανάστες, σε ομοφυλόφιλους ή αριστερούς.
Δεν πάει ούτε ένας αιώνας από την ύπαρξη τέτοιων τυραννικών καθεστώτων και όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες από τους παππούδες για την κατοχή και τον εμφύλιο και από γονείς για τη χούντα του '73. Πώς ξέχνουν την πιο πρόσφατη ιστορία μας ενώ με στόμφο εγκωμιάζουν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό 2500 χρόνια πριν;
 Χρειαζόμαστε κανονικά σχολεία και πραγματικούς δασκάλους. Χρειαζόμαστε ελευθεριά σκέψης και απομάκρυνση φασίζουσων συμπεριφορών. Πρώτα για τα άμεσα θύματα τους και έπειτα για εμάς. Γιατί ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουν πολλοί, όλοι θύματα είμαστε. Ακόμα κι αν η σφαλιάρα δεν έρθει πάνω μας.
Αν νικήσουμε το φασισμό και το ρατσισμό θα έχουμε κερδίσει τη ζωή!

4 σχόλια:

 1. θυματα ειμαστε και δε το πηραμε χαμπαρι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δυστυχώς θα το πάρουμε χαμπάρι μόνο όταν τη φάμε εμείς τη σφαλιάρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα καταλάβουμε τι σημαίνει το φαινόμενο του "αυγού του φιδιού" όταν θα το υποστούμε σε προσωπικό επίπεδο η σαν παράπλευρη απώλεια της άφρονης στάσης των εκπροσώπων των φασιστοειδών ,και τότε βέβαια θα ενεργοποιηθούμε. γιατί έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες. Ενεργοποιούμαστε μόνο όταν θιγόμαστε προσωπικά.
  Για τους άλλους ποιος.......χέστηκε!(sorry)
  Φιλάκια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό λέω κι εγώ...Δυστυχώς δεν αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα παρά μόνο όταν θα το βιώσουμε σε προσωπικό επίπεδο...Ελπίζω να αλλάξει σύντομα η στάση μας!

  Φιλάκια κι σε εσένα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή