Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

Φυλακές

Ζούμε σε φυλακές χωρίς κάγκελα. Ζούμε ταυτοχρόνως σε πολλές φυλακές.
Φυλακισμένοι χωρίς ασορτί ρούχα με τις σχέσεις μας.
Με τη δουλειά μας.
Στην κοινωνία.

Ζούμε σε φυλακές μεγάλες και αρκετά ευρύχωρες. Με πολύ πράσινο και πολύ γκρίζο, με εναλλαγές τοπίων και μέσα μεταφοράς. Μπορούμε να βγαίνουμε και να πίνουμε μπορούμε και να ψηφίζουμε γιατί η επιλογή μας είναι ελεύθερη.

Ζούμε σε φυλακές που τις διακοσμούμε μονάχοι μας.Είμαστε φυλακισμένοι με μοναδικό μας πταίσμα ότι ήμαστε παιδιά των γονιών μας και οι γονείς μας ότι ήταν παιδιά των δικών τους γονιών.
Γεννιόμαστε λοιπόν και μας μορφώνουν. Και μας μορφώνουν πάρα πολύ για να γίνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτεροι τεχνοκράτες χωρίς παιδεία.
Και μας κάνουν ανασφαλείς κάθε μέρα της ζωής μας γιατί δουλειά δεν μας δίνουν. Κι αν τύχει και μας δώσουν δεν θα μας αμείβουν για να ζούμε όπως θέλουμε. Και θα μας αναγκάζουν να συνεχίζουμε γιατί "υπάρχουν κι άλλοι να κάνουν τη δουλειά που δε θες".
Και θα μας αφήνουν και να διαδηλώνουμε αλλά θα φροντίζουν μαζί με την "ανέχεια" τους να μας ρίχνουν και λίγη λάσπη.
Και όταν βλέπουν κάποιον να προσπαθεί έστω και λίγο να ξεφύγει από το καλούπι με έφτιαξαν γι αυτόν θα τον κατηγορούν και δεν θα τον αφήνουν σε ησυχία. Θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να στρέψουν και άλλους απέναντι του.

Αν ακούσεις λοιπόν κάποιον να πιστεύει ότι είναι ελεύθερος χάλασε του για μια στιγμή το όνειρο και θύμισε του πως είμαστε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Να του θυμίσεις όμως πως από παντού οι άνθρωποι που θέλουν να αποδράσουν μπορούν να το κάνουν. Και αν είναι πολλοί μαζί θα τα καταφέρνουν πάντα καλύτερα. Κι ας μην έχουν όπλα σιδερένια. Έχουν μονάχα ένα μέσο. Έχουν μυαλό και υπάρχουν βιβλία. Και τα βιβλία είναι κλειδιά αν μπορούμε να τα αποκρυπτογραφήσουμε...

4 σχόλια:

 1. μ'αρέσει πολύυυ. γιατί έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. φυλακισμένοι μέσα σε μια ελευθερία..!
  καλό σου βραδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε Δανάη!Φυλακιζόμαστε με αόρατα δεσμά και μπερδευόμαστε αέναα....

   Καλό σου βράδυ :)

   Διαγραφή
 2. Όμορφο κείμενο!
  Όλη μας η ζωή είναι σ΄ ένα φυλακισμένο σώμα.Η ελευθερία μας όμως βρίσκεται στο μυαλό.Αρκεί μόνο να μην το ΄χουμε διακοσμητικό!
  Καλό σου απόγευμα!:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νίκο,
   Σ'ευχαριστώ πολύ,χαίρομαι που σου άρεσε...
   Το μυαλό είναι όπλο που αφοπλίζει αρκεί να έχουμε μάθει πως να το χρησιμοποιούμε...

   Καλώς όρισες στο φανταστικό μου ταξίδι,καλό σου απόγευμα!

   Διαγραφή